< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat !

Szkoły gastronomiczne2019-03-26

Uczniowie bydgoskiego gastronomika zmierzyli się z dziczyzną i deserem

"Tradycyjna kuchnia Kujawsko- Pomorska inspiracją dla młodych kucharzy" - to temat przewodni czwartej edycji konkursu kulinarnego skierowanego do uczniów z różnych klas, który odbył się 30 marca w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. 



Celem konkursu jest promocja zawodu kucharza, rozwijanie pasji do gotowania, a także propagowanie historii i tradycji kulinarnej regionu z poszanowaniem produktu spożywczego. 

Do konkursu zakwalifikowało się sześć zespołów, które miały za zadanie przygotować dania główne z dziczyzny, wydobywając z dowolnego kawałka mięsa szlachetność i delikatność oraz deser, w dowolnej odsłonie nawiązujący jednak do tradycji.

Zespoły oceniane były przez profesjonalny skład jurorski, w którym zasiedli- Tomasz Czarnecki (był absolwent bydgoskiego gastronomika), Jowita Woszczyńska, dr. Józef Sadkiewicz, Adam Rzęski i Dariusz Abram.
Wyrównany poziom spowodował, że o zwycięstwie zadecydowały niewielkie różnice punktowe. 



I miejsce zdobył Kamil Poćwiardowski i Maciej Grochowski, ich dania to : słodki dzik leśniczego oraz  deser - destrukcja sernika babci Krysi, czyli nowoczesna odsłona popularnego dania i deseru.

II miejsce - Natalia Wesołowska, Wiktoria Soduł, ich danie to tradycyjne Roladki z dzika, kluskami kładzionymi ze szpinakiem i puree z marchewki, deser -Szarlotka z musem cytrynowym, która zachwyciła jurorów.

III miejsce również należało do pań: Natalii Tomczak i Julii Szpakowskiej, które przygotowały Jelenia w kolorowej ściółce i deser -Leśną przygodę.

W nagrodę uczniowie otrzymali tygodniowy staż w restauracji Babinicz w Szczawnie Zdrój oraz trzy dniowe warsztaty szkoleniowe w Instytucie Sadkiewicza w Bydgoszczy, a także liczne nagrody rzeczowe. 

Konkurs zorganizowały panie nauczycielki - Magdalena Czekajewska-Stańczyk i Beata Lewińska. 

Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, mamy nadzieję, że wykorzystają swój potencjał w kolejnych konkursach!
 


Tort Jowity Woszczyńskiej - Mistrzyni Cukiernictwa, Cukiernia Sowa
 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.