< WRÓĆ DO Wydarzyło się

XIV Festiwal Kuchni Greckiej – już za nami!

Wydarzyło się2019-04-10

Greckie przysmaki na EuroGastro

 
 
XIV edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w (piątek) 29.03.2019 r. podczas targów EuroGastro w Nadarzynie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni, Grek z pochodzenia – Teo Vafidis, dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat. W swoich programach np. "Filozofia Smaku" czy "Teoria Smaku" zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.

 
Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Grecji w Polsce, Nicholasa Christodoulidisa Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej.
 
 
Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło wyjątkowe jury, w składzie: degustacyjne: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Vaggelis Bilibas, w jury technicznym: Michał Markowicz, Patryk Kotarba, Zbigniew Kurleto, natomiast w jury koneserów smaku zasiadły gwiazdy- Krzysztof Przepiórka, Zygmunt Chajzer i Tomasz Kozłowicz.
Prowadzącym był w tym roku prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.
 

Zadaniem konkursowym było przygotowanie dań wykorzystując tradycyjne greckie produkty. Obowiązkowymi składnikami do dań były: filet z indyka od firmy Janex, oliwa z oliwek extra virgin z firmy The Greek Gourmet, mrożona okra od firmy Oerlemans, świeży bakłażan i pory z firmy Fruteina. Dodatkowo kucharze musieli przygotować deser na bazie pralinek Criollo Pazdzior Manufaktura czekolady.
 
 
 
Kuchnia grecka jest dość powszechna w naszym kraju i uważana za kuchnię smaczną i prostą w wykonaniu, pachnącą oliwą, serem feta, liśćmi winogron oraz świeżymi ziołami, to jednak przygotowanie na jej bazie autorskich potraw konkursowych nie należy do najłatwiejszych, warto było przed konkursem sięgnąć do sprawdzonych źródeł lub zaczerpnąć informacji u samego Teo, by odkryć prawdziwe śródziemnomorskie smaki. Ciekawostką jest to, że właśnie w Grecji powstała pierwsza książka kulinarna, napisał ją Archestratos w 330 roku p.n.e.

Jak zapewnił Przewodniczący składu sędziowskiego, konkurs stał na wysokim poziomie i wiele dań zaskoczyło smakiem jurorskie grono. 
 
Jednogłośnie Jury wytypowało zwycięzców, a byli to:
I miejsce – Patryk Orzeł z restauracji Meltemi w Warszawie,
II miejsce – Adriana Wójcikowska z restauracja Amarylis w Krakowie,
III miejsce - Michał Bielecki z Fabryka Wełny Hotel & SPA Pabianice.
 

 
 
Jury koneserów smaku wyróżniło - Marcina Zawadzkiego z Taverny Santorini w Warszawie. 

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu Radison Blu Sobieski uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty oraz dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania dla wszystkich, którzy razem z Teo zaangażowali się w to wspaniałe przedsięwzięcie.
 
Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji - pakiet dla 2 osób w hotelu 4 *All Inclusive , voucher w wysokości 1000 zł ufundowany przez firmę PRYMAT, MA KUBIKO Komplet obiadowy od firmy Dajar oraz puchary od Wimal i Stowarzyszenia Kucharzy Greckich Zwycięzcy życzymy udanych wakacji!
 
W tym roku wyjątkowo odbyło się losowanie wśród Jury, wycieczkę do Grecji na wyspę Kretę ufundowane przez Hellas Travel wylosował - Zbigniew Kurleto. 
 
 
Po oficjalnej części gali resztę wieczoru goście spędzili bawiąc się przy rytmach greckiej muzyki zespołu Orfeusz, było też tradycyjne bicie talerzy, a na stołach greckie przysmaki. 
 
Wszystkim Partnerom serdecznie dziękujemy za wsparcie tego wieloletniego projektu i zapraszamy do współpracy za rok!
 
 
 

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.