< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Zakończyły się Primavera Food Days. Gwiazdą eventu był Robert Sowa.

Wydarzyło się2019-04-29

Wybrano laureatów II Turnieju Kulinarnego i XVI Potyczek Kulinarnych.

 

 
 
 
W dniach 25-26 kwietnia w Primavera Jastrzębia Góra odbył się event gastronomiczny Primavera Food Days. Wydarzenie łączyło ze sobą dwa prestiżowe konkursy kulinarne, przestrzeń wystawienniczą, strefę systemu Primalife oraz program warsztatowo – wykładowy. Nie zabrakło również ciekawych prelekcji, pokazu kuchni molekularnej autorstwa kolektywu The Food oraz kulinarnej gwiazdy – Roberta Sowy!
 
 
Pierwszego dnia (25 kwietnia) odbył się II Turniej Kulinarny „Prima Zdrowie”, konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych. Siedem zespołów z Pucka, Władysławowa, Gdyni, Somonina, Kościerzyny i dwa z Wrocławia stanęły w szranki o tytuł laureata Turnieju. Tematem przewodnim była ryba morska. Profesjonalne jury w składzie – Robert Sowa, Dariusz Gwiazda (Szef Kuchni Primavera Jastrzębia Góra) oraz Magdalena Maciejewska-Cebulak (dietetyk Primavera Jastrzębia Góra) – miało nie lada wyzwanie, aby wybrać najlepszych z najlepszych. „W tym roku poziom jest bardzo wysoki. Uczniowie doskonale poradzili sobie z tak trudnym produktem jakim jest ryba” – powiedział Dariusz Gwiazda. Zwycięzcami II Turnieju Kulinarnego zostali Emilia Czyrko i Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Nagrodą w konkursie były nagrody rzeczowe, warsztaty z Szefem Kuchni Primavera oraz voucher pobytowy do Primavera.  
 
 
Drugiego dnia (26 kwietnia) miały miejsce XVI Pomorskie Potyczki Kulinarne dla profesjonalnych kucharzy z całej Polski. Tu stawka była bardzo wysoka – 13 uczestników konkursu ubiegało się o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
 

Zadaniem konkursowym było przygotowanie autorskiego dania, w którym głównym bohaterem miał być dorsz bałtycki.

Pierwsze miejsce zajął Tomasz Ziółkowski z Restauracji Powidoki w Łodzi, drugie miejsce wywalczył Dominik Światecki z Hotelu IBB Andersia w Poznaniu a miejsce trzecie objął Tomasz Grota z Piroman Steak House w Sopocie. 
Zawodników oceniało jury w składzie: Tomasz Szymański (Przewodniczący Jury), Andrzej Jakomulski, Wiesław Bober, Marek Godlewski, Wiesław Kartasiński. Nad przebiegiem technicznym konkursu czuwali Sebastian Ferenc i Bartosz Budnik. 
 


Tomasz Ziółkowski otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski i powalczy w finale w dniach 1-2 października, podczas targów PolagraGastro w Poznaniu.
 
 
Wszystkich sympatyków konkursów w Jastrzębiej Górze zapraszamy już za rok !
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.