< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Festiwal Kuchni Dworskiej w Rzeszowie zakończony !

Wydarzyło się2019-05-02

Dworskie smaki na rzeszowskim rynku

 
27 kwietnia Rzeszów stał się kulinarną stolicą polski, odbył się bowiem 
5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej, połączony z rodzinnym piknikiem dla mieszkańców miasta. 
 
 
Organizatorami wydarzenia byli Waldemar Hołówka, przy wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra szef kuchni Hotelu Bristol w Rzeszowie, gospodarza imprezy.
 
Ideą powstania Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. 
 
Uczestnicy konkursu kulinarnego musieli wykazać się znajomością w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami.
 
 
 
Na początku swoją interpretacje na temat kuchni dworskiej zaprezentowała młodzież ze szkół gastronomicznych, przygotowując danie główne, wykorzystując comber z sarny oraz deser. Najlepsi okazali się : Agnieszka Kata i Hubert Gubernat i Nikola Gąsior i Krystian Sarna z zespołu Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie im. Mikołaja Spytka Ligęzy
 
 
 
W przerwie między konkursami odbył się bieg Ultra Maraton Podkarpacki, zwycięzca Rafał Kot przebieg w ciągu 11 godz, 15 minut - 115 km, symbolicznie pobiegli również jurorzy oraz organizatorzy Festiwalu. 
 
 
Tuż po godzinie dwunastej wystartowali profesjonaliści, dziewięć drużyn przygotowywało osiem porcji dania głównego oraz osiem porcji deseru. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były comber z sarny oraz olej z esencją masła. W przypadku deseru obligatoryjnie należało zastosować owoce runa leśnego, sery długo dojrzewające Skarby Serowara - Bursztyn, Rubin i Szafir oraz produkty CHEFS CULINAR: aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka) i produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
 
 
 
Uczestników oceniało jury w składzie: Jarek Walczyk- Przewodniczący Jury, Waldemar Hołówka - V-ce przewodniczący Jury, Piotr Szczygielski - Szczypior - Sekretarz konkursu oraz Bożena Sikoń-Wojtal, Monika Ignaciuk, Joanna Ochniak, Krzysztof Gawlik i Jacek Jakubczak. 
Jurorami technicznymi byli: Krzysztof Wojtal i Tomasz Krake.
 
 
Uroczyste ogłoszenie wyników odbyło się podczas uroczystej gali w Hotelu Bristol przygotowywaną przez zespół Janusza Pyry. Decyzją jurorów Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej wygrał Grzegorz Adamarek z Hotelu Blue Diamond Active Spa Nowa Wieś i Jan Cup z Hotelu Kossak, którzy otrzymali puchar i atrakcyjne nagrody.  
Na miejscu drugim znalazł się Michał Bielecki i Adam Kaczmarek z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach, którym wręczono nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, (zwycięska drużyna otrzymała ją już wcześniej wygrywając Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra). 
Zdobywcami III miejsca w Festiwalu byli Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski z Restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim. 
 
 
 
Na zakończenie z całą pewnością możemy stwierdzić, że tradycja kuchni dworskiej ma się dobrze i rozwija się w dobrym kierunku, mamy nadzieję że również w przyszłym roku będziemy mogli podziwiać konkursowe dania.
Dziękujemy wszystkim którzy przyczynili się do organizacji konkursu ! 

 
Galeria: http://www.papaja.pl/?m=g&id=146&t=2
 
 
 
 
 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.