< WRÓĆ DO Niebawem

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Niebawem2019-06-23

Zapraszamy !!!

Serdecznie zapraszamy do udziału w XIV Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim oraz wyrobach z mleka owczego i owczarstwie.

Organizatorami są: Leszek Makulski i Kamil Makulski. Mistrzostwa organizowane są przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; 

Współorganizatorem Konkursu jest miasto Ustroń,  Dom Kultury „Prażakówka” oraz Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim;
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Uczestnicy powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się w dniach od 1-2 października 2019 w Poznaniu.
 
Mistrzostwa odbędą się w dniu 10 sierpnia 2019 (sobota) w siedzibie firmy „RM Gastro Studio Kulinarne” .
 
Konkurs skierowany jest do osób fizycznych - kucharzy profesjonalnych.
W Konkursie bierze udział 9 dwuosobowych zespołów kucharskich (szef + kucharz pomocniczy) wyłonionych w drodze eliminacji z nadesłanych zgłoszeń.

Przedmiotem Konkursu jest danie główne i deser.
Obowiązkowym produktem do przygotowania dania głównego jest do wyboru :
-  comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości z obowiązkowym użyciem; kalarepa, pieprznik jadalny,
 
Olej z esencją masła Kruszwica
 Demi glace, Chef Nestle
Obowiązkowym produktem deseru jest :
-   ser owczy do wyboru; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem
 Likier karmelowy z solą morską „Chopin” i jeżyna.
 
Wszystkie zgłoszenia konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 14 lipca 2019 roku na adres : gastronomia@wp.pl
 
W sprawach merytorycznych i technicznych prosimy o kontakt z Leszek Makulski na adres email. gastronomia@wp.p . gsm 601088262
 
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Finale Konkursu zamieszczona będzie na w/w stronach internetowych do dnia 19 lipca 2019 roku;
 
Program
10 sierpnia sobota
"RM Gastro" Studio Kulinarne
8.00. Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy w "RM Gastro" ul. Sportowa 15 a Ustroń.
09.00.  Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
10.00-13.30. Prezentacje firm sponsorskich w RM Gastro. 
13.00-14.30 Pokaz kulinarny degustacja, mgr Piotr Lenart i prof Bronisław Borys - Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.
16.00 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro
 
Rynek: Święto Baraniny 
08.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk dla artystów i rzemieślników. 
Prowadzenie konferansjer Staszek Jaskułka
Quiz dla publiczności i nagroda za wnikliwe obserwowanie i śledzenie wydarzeń na scenie.
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni (Czesław Kanafek),  trombita. Rynek Miejski
12.00 Rozpoczęcie Święta Baraniny Rynek Miejski
12.00-14.00 Panel wystąpień naukowców;
dr.. MAREK REMBIESZ - „Co nam narobił tutaj Jan Sztefek”
 
prof. BRONISŁAW BORYS -Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, odział Kołuda Wielka; Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.
 
prof. ROMAN NIŻNIKOWSKI - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,  przewodniczący rady nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska. - Owce nieocenione do pielęgnacji terenów cennych przyrodniczo.  
 
dr.inż. PAWEŁ RADOMSKI - Instytut Badawczy Zootechniki w Krakowie. Nowy projekt promujący Polskie mięso „Rasa Rodzima” Korzyści z certyfikacja produktów spożywczych z ras rodzimych dla producenta i konsumenta.
dr. inż. JAN KNAPIK Jak to z baraniną w kuchni polskiej (i nie tylko) onegdaj bywało.
 
mgr. PIOTR LENART "Niech Cię Zakole" Szlak Krajoznawczo Kulinarny kraina dolnej Wisły Kujawsko Pomorskie .  Pokaz i degustacja na temat jagnięciny oraz degustacja wyrobów z jagnięciny, gama wyrobów i dań.
 
dr. MICHAŁ MILERSKI Co lepsze jagnięcina czy baranina?
12.00-17.00 Koncerty kapel góralskich; Kapele są w trakcie umawiania 
12.00-14.00 Uroczyste pasowanie na Honorowego Zbójnika oraz wręczenie dyplomu i obuszka.
13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci,  „Owca w górach” biblioteka miejska. dyr. Barbara Żmijewska  Dom Kultury Prażakówka w Ustroniu  
14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec, inż. Karol Zorychta
15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owca w górach” 
17.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród  w konkursie XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
12.00-18.00 Występ kapel góralskich 
 
Zapraszamy

 
 

Tutaj znajdziesz : Regulamin

Tutaj znajdziesz: Formularz zgłoszeniowy

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.