< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Eksperci Śląskich Smaków wybrani!

Wydarzyło się2019-06-21

 

Za nami 14 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach.
Festiwal od 14 lat promuje kuchnię regionalną i tradycje kulinarne, pokazując że kuchnia ta jest zdrowa, urozmaicona i smaczna. Promuje gotowanie z produktów nieprzetworzonych.
 
 
      - W tym roku smaków będzie wiele, podobnie jak w latach ubiegłych - mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej - Każdego roku drużyny w konkursowych zmaganiach kulinarnych, pokazują bogactwo smaków województwa śląskiego.
 
 
 
W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów!
 
 
Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2019 zdobyli:
 
- w kategorii szkół gastronomicznych:
I miejsce: Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim – Drużyna I
 Zupa z czosnku niedźwiedziego
 Przepiórka faszerowana kiszoną kapustą i kaszanką, kaszotto z grzybami, sos piwny,
    karmelizowane warzywa
 Ciasto niespodzianka z dodatkami
II miejsce: Dziewczyny ze Śląska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
 Kołoc jabłkowy w nowoczesnym wydaniu: jabłko/wanilia/cynamon/mięta
 Chłodnik z botwinki: botwinka/ogórek/pokrzywa
 Królik w śliwkach: królik/śliwka/pietruszka
III miejsce: Drużyna Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych z Piekar Śląskich
 Amuse-Bouche ze szpajzy cytrynowej z owocami i ziemią czekoladowo-orzechową
 Piankowa zupa z modrej kapusty z chrupiącymi skwarkami i chipsami z jabłka
 Karminadle z boczkiem, soczewicą, pieczone w tymianku, podane z różanymi kartoflami i
    pieczonymi burakami na occie balsamicznym i miodzie
 
 
- w kategorii amatorów:
I miejsce: Rudzanki z Rud
 Kreple z kartoflami
 Rudzki żurek
 Karminadle z filungiem z sosem z grzybów leśnych, młode kartofle,   czerwone buraczki  
   „po naszymu”

II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku
 Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką, domowa nalewka np. rabarbarowa
 Kluseczki z wątróbką na rosole
 Karkówka duszona w sosie z kopytkowymi placuszkami i młodą kapustą zasmażaną

III miejsce: Stowarzyszenie „Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka”
 Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym
 Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami
 Rolada z jelenia, młoda kapusta zasmażana z koperkiem, kotlety ziemniaczane
 
- w kategorii profesjonalistów:
I miejsce: Restauracja Leśna Perła z Rudzińca
 Konfitowany boczek z hauskyzją chrzanową
 Botwinka z przepiórczym jajkiem
 Pierś i pieczeń z bażanta z kopytkami z pieczonego ziemniaka oraz z krupniokiem i  
    czerwoną kapustą
II miejsce: Drużyna Malinowego Dworu z Katowic
 Placek ziemniaczany ze śledziem w burakach
 Ajlauf z kalafiorem
 Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie
III miejsce: The Piano Tychy
 Czarny pączek nadziewany kaszanką/puree z jabłka/chrust z boczku/sos rabarbarowy
 Krem z żurku na zakwasie/pieczony czosnek/żółtko panierowane/karmelizowana   
    cebula/puree z borowika/oliwa majerankowa/czips z krupów/boczek wędzony
 Policzek z jelenia/panczkraut w ziołowej kruszonce/grzybowy demi-glace na
    dziczyźnie/smażony bób/karmelizowane marchewki/puree z pasternaku.
 

Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl
Osoba do kontaktu:
Agnieszka Łach
Śląska Organizacja Turystyczna

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.